Workshopy a akce

Budoucí události

Konference: Od talíře k odpadu

13. května 2025 od 9:00 do 14:00 hod.

Škoda Palace, Charvátova 6, Prague 1

Přečtěte si více o akci

Zástupci projektu Prague Food Waste představí výsledky výzkumu zaměřeného na měření množství potravinového odpadu v příspěvkových organizacích a domácnostech. Společně výsledky výzkumu představí i doporučení, které pomohou potravinový odpad v těchto organizacích snižovat. Konference se bude skládat z jednotlivých bloků věnovaných příspěvkovým organizacím (základní školy, domovy pro seniory a nemocnice) a domácnostem. V každém bloku budou nejprve prezentovány výsledky měření PFW, následně vystoupí akademik/akademička s odborným příspěvkem týkající se tématu a poté bude následovat diskuze se zástupci veřejné správy, zřizovatelů a praxe.

Výzkumný seminář: LinkedIN pro akademiky

2. června 2025 od 13:00 hod.

Zasedací místnost Institutu marketingu a obchodu, budova Q, 3. patro

Minulé události

Workshop: Motivace pro snižování množství potravinového odpadu v domácnostech na Mezinárodní týden MENDELU

8. 4. 2025 

Přečtěte si více o akci

Na mezinárodním týdnu pořádaném na místní Mendelově univerzitě jsme uspořádali workshop, na kterém jsme se s kolegy ze zahraničních institucí podělili o výsledky výzkumu zjišťujícího spotřebitelské návyky při nakládání s potravinami v domácnostech a vnímanou motivaci ke snižování plýtvání potravinami. V inspirativní diskusi jsme s účastníky workshopu diskutovali o tom, jak změnit vzorce chování spotřebitelů a podpořit snižování plýtvání potravinami v domácnostech.

Konference: Udržitelnost ve spotřebě na konferenci o hospodářské konkurenceschopnosti a udržitelnosti

27. 3. 2025

Přečtěte si více o akci

Na konferenci ECOS jsme uspořádali vlastní sekci, která poskytla prostor pro prezentaci a diskusi o výzkumu udržitelnosti spotřeby.

Workshop: Snižování plýtvání potravinami v domácnostech: výsledky výzkumu a návrhy komunikace

5. 2. 2025

Přečtěte si více o akci

V rámci projektu Plýtvání potravinami v Praze (SS06010276), jehož jedním z cílů je podpora snižování plýtvání potravinami v pražských domácnostech, jsme uspořádali workshop se zástupci veřejné správy a dalšími aktéry komunikujícími s domácnostmi na téma plýtvání potravinami.

Představili jsme výsledky našeho výzkumu, který ukázal, jakými potravinami se v Praze nejčastěji plýtvá, jaké jsou podle domácností příčiny plýtvání potravinami a jaká je motivace spotřebitelů k omezení plýtvání potravinami. Poté jsme s účastníky semináře diskutovali o tom, jak a co komunikovat se spotřebiteli, aby se plýtvání snížilo, a představili jsme první návrhy komunikační kampaně.

Workshop: Chytře a udržitelně

29. 5. 2024

Přečtěte si více o akci

Workshop se konal po tiskové konferenci projektu v prostorách Ministerstva životního prostředí. Relevantním aktérům zabývajícím se problematikou snižování množství odpadu zejména v kontextu opětovného použití a upcyklace jsme představili výsledky kvantitativního a kvalitativního výzkumu realizovaného v rámci projektu Digitální vzdělávací zdroje pro rozvoj environmentálních kompetencí spotřebitelů (TQ01000151).

Kromě výsledků analýz objemného odpadu v obcích jsme představili preference spotřebitelů a vnímané motivace a překážky udržitelného chování v souladu s prvky oběhového hospodářství.

Workshop: Příčiny a motivy plýtvání generace Z

30. 11. 2023

Přečtěte si více o akci

Na semináři jsme představili první výsledky projektu Wasteful Generation (TQ01000183). Představili jsme informace o tom, co je typické pro generaci Z a její chování. Poté jsme představili výsledky dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak spotřebitelé generace Z nakládají s potravinami, a poznat jejich komunikační vzorce. Dále kolegové z VŠE, Zachraň jídlo, Inesan a Green Solution představili roli maloobchodu v plýtvání potravinami, vhodné zacílení na generaci Z, postojové determinanty ve vztahu k plýtvání a výsledky analýzy směsného komunálního odpadu.