Workshopy a akce

Budoucí události

ECOS: Session Sustainable Consumer Behaviour

26-27 March 2026

FBE MENDELU Brno

Přečtěte si více o akci

We are pleased to announce that our research team will be hosting a dedicated session titled “Session Sustainable Consumer Behaviour” at the upcoming international conference Economic Competitiveness and Sustainability (ECOS 2026), held on March 26-27, 2026, at the Faculty of Business and Economics, Mendel University in Brno.

Minulé události

Konference: Od talíře k odpadu

13. 5. 2025 

Přečtěte si více o akci

Representatives of the Prague Food Waste project presented the results of research focused on measuring the amount of food waste in contributory organizations and households. Together they presented the results of the research and recommendations to help reduce food waste in these organisations. The conference consisted of individual sessions dedicated to contributory organisations (primary schools, homes for the elderly and hospitals) and households. In each session, the results of PFW measurement were presented first, followed by a presentation by an academic on the topic, and then a discussion with representatives of public administrations, funders and practitioners.

Výzkumný seminář: LinkedIN pro akademiky

27. 3. 2025

Přečtěte si více o akci

As part of our regular Research Seminar series, team members explored the effective use of LinkedIn as a professional platform for promoting academic research. The session focused on best practices for increasing research visibility, engaging with academic and industry audiences, and building a personal research brand on LinkedIn.

Workshop: Motivace pro snižování množství potravinového odpadu v domácnostech na Mezinárodní týden MENDELU

8. 4. 2025 

Přečtěte si více o akci

Na mezinárodním týdnu pořádaném na místní Mendelově univerzitě jsme uspořádali workshop, na kterém jsme se s kolegy ze zahraničních institucí podělili o výsledky výzkumu zjišťujícího spotřebitelské návyky při nakládání s potravinami v domácnostech a vnímanou motivaci ke snižování plýtvání potravinami. V inspirativní diskusi jsme s účastníky workshopu diskutovali o tom, jak změnit vzorce chování spotřebitelů a podpořit snižování plýtvání potravinami v domácnostech.

Konference: Udržitelnost ve spotřebě na konferenci o hospodářské konkurenceschopnosti a udržitelnosti

27. 3. 2025

Přečtěte si více o akci

Na konferenci ECOS jsme uspořádali vlastní sekci, která poskytla prostor pro prezentaci a diskusi o výzkumu udržitelnosti spotřeby.

Workshop: Snižování plýtvání potravinami v domácnostech: výsledky výzkumu a návrhy komunikace

5. 2. 2025

Přečtěte si více o akci

V rámci projektu Plýtvání potravinami v Praze (SS06010276), jehož jedním z cílů je podpora snižování plýtvání potravinami v pražských domácnostech, jsme uspořádali workshop se zástupci veřejné správy a dalšími aktéry komunikujícími s domácnostmi na téma plýtvání potravinami.

Představili jsme výsledky našeho výzkumu, který ukázal, jakými potravinami se v Praze nejčastěji plýtvá, jaké jsou podle domácností příčiny plýtvání potravinami a jaká je motivace spotřebitelů k omezení plýtvání potravinami. Poté jsme s účastníky semináře diskutovali o tom, jak a co komunikovat se spotřebiteli, aby se plýtvání snížilo, a představili jsme první návrhy komunikační kampaně.

Workshop: Chytře a udržitelně

29. 5. 2024

Přečtěte si více o akci

Workshop se konal po tiskové konferenci projektu v prostorách Ministerstva životního prostředí. Relevantním aktérům zabývajícím se problematikou snižování množství odpadu zejména v kontextu opětovného použití a upcyklace jsme představili výsledky kvantitativního a kvalitativního výzkumu realizovaného v rámci projektu Digitální vzdělávací zdroje pro rozvoj environmentálních kompetencí spotřebitelů (TQ01000151).

Kromě výsledků analýz objemného odpadu v obcích jsme představili preference spotřebitelů a vnímané motivace a překážky udržitelného chování v souladu s prvky oběhového hospodářství.

Workshop: Příčiny a motivy plýtvání generace Z

30. 11. 2023

Přečtěte si více o akci

Na semináři jsme představili první výsledky projektu Wasteful Generation (TQ01000183). Představili jsme informace o tom, co je typické pro generaci Z a její chování. Poté jsme představili výsledky dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak spotřebitelé generace Z nakládají s potravinami, a poznat jejich komunikační vzorce. Dále kolegové z VŠE, Zachraň jídlo, Inesan a Green Solution představili roli maloobchodu v plýtvání potravinami, vhodné zacílení na generaci Z, postojové determinanty ve vztahu k plýtvání a výsledky analýzy směsného komunálního odpadu.