• oficiální název: Podpora změny chování u generace Z a navrhování intervencí pro předcházení plýtvání potravinami včetně hodnocení dopadů.
  • číslo: TQ01000183
  • s podporou: Technologická agentura České republiky (TAČR)
  • doba trvání projektu: 2023-2026
  • hlavní výzkumný pracovník: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.

Cílem projektu je snížit plýtvání potravinami u generace Z tím, že se určí klíčové faktory, které stojí za plýtváním, a otestují se opatření na podporu udržitelných návyků. Pomocí experimentů a analýzy chování vyvíjí cílená řešení a vzdělávací nástroje na podporu smysluplné změny.

&
  • oficiální název: Zjištění objemu potravinového odpadu vyprodukovaného domácnostmi a vybranými typy příspěvkových organizací v hlavním městě Praze v kontextu využitelnosti těchto údajů pro vykazování a snižování množství potravinového odpadu.
  • číslo: SS06010276
  • s podporou: Technologická agentura České republiky (TAČR)
  • doba trvání projektu: 2023-2025
  • hlavní výzkumný pracovník: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.

Projekt je iniciativou zaměřenou na podrobné měření a analýzu potravinového odpadu v Praze do roku 2025. Projekt se zaměřuje na nedostatek spolehlivých údajů o plýtvání potravinami v České republice a zejména v hlavním městě a snaží se vypracovat doporučení pro veřejnou správu, jak plýtvání potravinami předcházet.

&
  • oficiální název: Digitální vzdělávací nástroje pro rozvoj environmentálních kompetencí spotřebitelů
  • číslo: TQ01000151
  • s podporou: Technologická agentura České republiky (TAČR)
  • doba trvání projektu: 2023-2026
  • hlavní výzkumný pracovník: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.

Cílem projektu je vytvořit komplexní vzdělávací podporu, která povede k žádoucím změnám v chování spotřebitelů. Naším záměrem je naučit spotřebitele přemýšlet o svých skutečných potřebách, zejména v době velkých společenských výzev. Součástí materiálů budou digitální výuková média (pomalá móda, upcyklace, opětovné použití), která budou motivovat a interaktivně zapojovat studenty do procesu učení.

&
  • oficiální název: Od vidlí k vidličce... a dál!
  • číslo: 5230200055
  • s podporou: Národní program Životní prostředí (Nástroj pro oživení a odolnost)
  • doba trvání projektu: 2024-2025
  • hlavní výzkumný pracovník: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.

Problematika plýtvání potravinami je aktuálním a široce diskutovaným tématem z ekonomického, environmentálního i sociálního hlediska. Odhaduje se, že přibližně jedna třetina produkce potravin se vyhodí. Evropská unie si proto v souladu s cíli udržitelného rozvoje (UN SDG) klade za cíl snížit plýtvání potravinami do roku 2030 na polovinu.

&
  • oficiální název: Rozvoj kompetencí v oblasti udržitelného rozvoje vedoucí ke snížení plýtvání potravinami.
  • číslo: CZ.07.4.68/0.0/0.0/20_079/0002105
  • s podporou: Operační program Praha - pól růstu ČR
  • doba trvání projektu: 2021-2023
  • hlavní výzkumný pracovník: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.

Problematika plýtvání potravinami je aktuálním a široce diskutovaným tématem z ekonomického, environmentálního i sociálního hlediska. Odhaduje se, že přibližně jedna třetina produkce potravin se vyhodí. Evropská unie si proto v souladu s cíli udržitelného rozvoje (UN SDG) klade za cíl snížit plýtvání potravinami do roku 2030 na polovinu.

&
  • oficiální název: Systém sběru potravinového odpadu na městských sídlištích
  • číslo: A-MIVP-2021-011
  • s podporou: Grantová agentura Gregora Johanna Mendela Mendelovy univerzity v Brně
  • doba trvání projektu: 2022-2025
  • hlavní výzkumný pracovník: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.

Plýtvání potravinami je často diskutovaným tématem s významnými ekonomickými a sociálními důsledky. Odhaduje se, že jedna třetina potravin vyprodukovaných pro lidskou spotřebu se v průběhu potravinového řetězce ztratí nebo vyplýtvá, což klade značné nároky na životní prostředí a ohrožuje ho.

&
  • oficiální název: Podpora proenvironmentálních vzorců chování a pobídek ke změně chování v oblasti produkce potravinového odpadu a odpadu.
  • číslo: TAČR č. TL02000092
  • doba trvání projektu: 2019-2022
  • hlavní výzkumný pracovník: doc. Ing. Lea Kubíčková, Ph.D.

Cílem projektu je poskytnout aplikačním garantům a místním samosprávám postupy a výsledky pro realizaci změny chování v domácnostech, a to ve formě, která bude snadno použitelná pro subjekty odpadového hospodářství (tj. místní samosprávy). Základem projektu je nalezení účinnějších způsobů, jak dosáhnout cíle snížení plýtvání potravinami, a to na základě realizace cílené behaviorální intervence, jejímž účelem je dosáhnout změny chování domácností, která povede ke snížení plýtvání potravinami.

&
  • s podporou: Interní grantová agentura Provozně ekonomické fakulty (PEF) Mendelovy univerzity v Brně, Interní grantová agentura Provozně ekonomické fakulty (PEF) MENDELU v Brně
  • doba trvání projektu: 2022-2025
  • hlavní výzkumný pracovník: doc. Ing. Kateřina Ryglová, Ph.D.

Výzkum se zaměřuje na problematiku plýtvání potravinami v odvětví cestovního ruchu s důrazem na udržitelnost a spokojenost zákazníků. Cílem je analyzovat hlavní faktory a zdroje potravinového odpadu v hotelích, restauracích a stravovacích službách a navrhnout účinná opatření k jeho snížení. Výsledky výzkumu nabídnou nejen možnost implementace těchto opatření do marketingového řízení podniků, ale také jejich komunikační strategie směrem k zákazníkům.

&